استاد انصاری: یک اثر پژوهشی لزوما نباید زبانی خشک و بی روح داشته باشد

ساخت وبلاگ

به گزارش یزدی نیوز در این نشست حجت الاسلام والمسلمین انصاری پس از مروری بر گزارش اجمالی راجع به مولف و کتاب و چاپ کتاب و بر شمردن مزیت های کتاب، چهارمین مزیت کتاب یاد شده را «تاکید بر نهج البلاغه» معرفی کرد و اظهار داشت: این عنوان در نگاه نخست سبب می شود خواننده کتاب منتظر نماند تا همه باب ها و فصل های کتاب مستند به نهج البلاغه باشد و نویسنده سعی نمی کند برخی مطالب را به زور به نهج البلاغه بچسباند و این موضوع فضای قابل قبول تری را به خواننده می دهد و انتظار و خواسته خواننده را منطقی می کند.
وی سپس کاستی های کتاب را برشمرد و «برخوردار نبودن سبک نگارش کتاب از طراوت و تازگی» را یکی از کاستی های آن ارزیابی کرد و خاطرنشان ساخت: یک اثر پژوهشی لزوما نباید زبانی خشک و بی روح داشته باشد. زبان فرهنگی یک شرط نوشتارهای علمی است و پروراندن ظرایف با لطایف از جمله هنرهای یک نویسنده است.
این پژوهشگر دینی سپس از کتاب سیری در نهج البلاغه شهید مرتضی مطهری به عنوان یک اثر ارزنده که زبان نوشتاری آن تازگی و طراوت دارد یاد کرد و گفت: شهید مطهری وقتی می خواهد فلسفه را بیان کند به رغم خشک بودن و دشوار فهمی و سخت خوانی موضوع فلسفه تاریخ بشری ، پیوند فلسفه و نهج البلاغه را با بیانی پرطراوت و تازه مطرح می کند و سبک نگارش و گفتارش جذابیت دارد.
انصاری در ادامه به جند نمونه استفاده از واژگانی نامانوس همچون «مطمح نظر» ، «مشحون» و «نامیمون» و ... اشاره کرد و با انتقاد از برخی ناشران به خاطر کمک نگرفتن از ویراستاران خوب اظهار داشت: دانشگاه ویراستار تربیت می کند تا کار ویراستاری کند و ناشرانی موفق هستند که ویراستاران خوب با آنان همکاری دارند.
وی همچنین «تاکیدهای زاید در باره نهج البلاغه» را از دیگر کاستی های بخش هایی از کتاب یاد شده دانست و یادآور شد پس از حدود 180 صفحه دوباره گفتن این موضوع زاید است و برای خواننده ملال می آورد.
این عالم دینی طرح برخی از مباحث ضعیف در کتاب را از  دیگر کاستی های آن برشمرد و خاطرنشان ساخت: این کار در بخش هایی از کتاب اتفاق افتاده که از ارزش آن می کاهد. برای نمونه وجوه تمایز رهبری و مدیریت ناکافی است و مخاطب را اقناع نمی کند ضمن اینکه همه این وجوه قابل خدشه و ضعیف است.
وی افزود: مولف در بخشی از محتوای کتاب اخلاق ساختاری را در کشورمان تثبیت شده دانسته و در موضع تبلیغ قرار گرفته و حال آن که این کتاب علمی است و خواننده خودش باید به این نتیجه برسد و مولف نباید در موضع یک کار تبلیغی قرار بگیرد. آیا در سیستم اداری ما ارباب رجوع تکریم می شود؟  اینجا جای شعار دادن نیست و شعار دادن با کتاب علمی سازگاری ندارد مگر این که نمونه های موفق را به صورت علمی بیاورد.
حجت الاسلام والمسلمین انصاری دیگر کاستی کتاب را «ارائه برداشت از نهج البلاغه بدن ارائه شاهد» و ضعف در ارائه «سابقه اخلاق حرفه ای در اسلام» ارزیابی کرد و افزود: مولف می بایست در پیشینه پژوهش و سابقه اخلاق حرفه ای در اسلام بررسی جدی و عمیق تری بکند چرا که گفتن اخلاق حرفه ای مهم است در حالی که نظم منطقی در میان نمونه های ارائه شده وجود ندارد و برخی آثار مهم در مقاطع زمانی از قلم افتاده است و برخی کتاب های معروف مثل «آداب المتتطببین» که مربوط به اخلاق حرفه پزشکی است در سابقه وجود ندارد.

گزارشگر: محمد امامی
 

یزدی ها بیان داخل...
ما را در سایت یزدی ها بیان داخل دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان yazdiha بازدید : 96 تاريخ : چهارشنبه 25 فروردين 1395 ساعت: 14:27